Pages

Follow by Email

click to see ahmad maslan face :D

Sunday, 5 June 2016

Ramadhan Tiba

Assalamualaikum and hye..

Eh, esok dah puasa. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru sebulan lepas aku dapat cuti raya seminggu time praktikal, alih alih nak puasa balik dah.

Anyway i wish u guys Selamat Berpuasa and jangan lupa sahur. Selalunya hari first ni mencabar sikit and ada orang kata yang lipas pun boleh nampak macam kurma time puasa. Tapi yang perempuan rasanya okay jer kot, almaklumla baru ganti puasa, hee. (bukan semua)



Pada aku, apa yang membezakan puasa ni dengan tahun lepas ialah tahun ni hari first terawih lagi aku dah ponteng :P and puasa tahun ni half kat rumah half kat poli (tahun lepas dekat rumah).

Sedih pulak nak berpuasa kat poli, mana taknya dulu sem 2 bila kena berbuka sorang sorang pun nangis dekat effa, jadi kerja pulak effa pujuk ajak berbuka sama sama dengan dia. hahaha, buat malu jer, dahla time dekat biz mall pulak tu. Mohon tahun ni lebih tabah yer zulaikha :P .

Persamaan puasa tahun lepas dengan tahun ni?

ermm bulan puasa tahun lepas i single tahun ni pun single lagi.. hahah... okay joke.

Persamaannya kalau before puasa macam biasa lah orang negeri sembilan ni ada hari mantai. To those yang tak tau mantai tu apa, aku bagitau awal awal yang ia tiada kena mengena dengan pantai hokay. Mantai is buat lemang sehari before berpuasa. So ada la bakar bakar lemang sikit and buat rendang.

Mula mula aku pindah negeri sembilan ni and masa tu nak puasa so banyak nampak orang bakar bakar lemang. Mak pun "banyaknya orang mantai", aku pulak dengan lurusnya... "Mak, kat kuala pilah ni ada laut ke? kat mana?". Gelak besar mak and abah. Since that aku tak bagi dah mak and abah cakap negeri dengan aku. Lupa asal usul betul, padahal lahir pun kat sini. :P

Ingat lagi memula masuk sekolah das tu, Kenkawan semua cakap negeri and aku jer yang melopong. Terpaksa macam "eh, kau cakap apa tadi" "weh cakap slow sikit, aku tak paham" "eh, cuba korang cakap macam KL sikit ke, tak paham la" and kadang kadang asra jadi tukang translate kat aku. hee... Ingat senang ke nak paham orang negeri cakap apa since kita ni dari kecik merantau. Tambahan time tu cakap dah ada 'slang' utara sikit. Lagi tenganga dengar dorang berborak.-_-"

eh melalut pulak.. Just nak ucap Selamat Berpuasa jer.



To tasha ambik la dulu feeling berpuasa kat US tu, Subuh katanya pukul 4 and maghrib pukul 9 lebih.. perghh.. mereput tu. Goodluck tasha.. hahah

That's all.. salam ramadhan ;)

Saturday, 4 June 2016

Period/Haid Lewat 3 Minggu

Assalamualaikum and hye..

Hari ni aku nak kongsi sikit pasal kes aku lewat period / haid dekat 3 minggu hari tu. Firstly nak habaq awai awai yang ceq bukan pregnant hokayyy... kahwin pun dak lagi.

Kebiasaannya memang haid aku alhamdulillah normal. sebulan sekali. kiraan datang haid pun aku hafal dah (1 minggu datang haid, 3 minggu free. And repeat) walaupun aku selalu lupa bila tarikh first datang and habis tu. (Penting untuk ingat sebab bila pergi check, pregnant apa semua doktor akan tanya)

But peliksssnyer bila untuk bulan april hari tu haid tu nak take a rest lak. Bayangkan dekat 3 minggu tak datang datang period lagi. Last habis haid 25/3 tapi sampai 2/5 tak keluar keluar. Siapa tak cuak camtu and dah pikir bukan bukan dah such as  cyst, monopause (tetiba jer padahal baru 21), urat putus ke or so on. Bila dah cuak tahap gaban mula lah google sana sini and berlambak lambak cerita pasal pregnancy. uishh apakah? haha, salah topik ni. Aku tak pregnant la.

But alhamdulillah 3/5 tu dia mai dah. Dah puas bercuti dah kot -_-" . Tapi satu lagi masalah bila darah tu non stop keluar untuk 2 minggu. uishh ni lagi cuak, so dalam hari ke 13 tu dengan berat hati pergi la klinik untuk buat medical check up.

Bila kat klinik and kita kata ada masalah dengan haid, soalan pertama dorang ialah "Dah kahwin?" ehh choiii sangat, kalau dah kahwin haruslah bawak Mr husband temankan, Eh tetiba tergatal.. haha. And soalan kedua penting ialah tarikh mula period sebelumnya and tempoh waktu haid beserta kitarannya. Haa semua tu kena ingat, kalau rasa macam payah nak ingat and pelupa macam aku nih, maka amat disyorkan install menstrual calendar  dalam handphone. So nanti senang, apa apa hal check kat handphone jer.

Then doktor akan tanya ada ambik apa apa pil tak? and i was like... "ermmm ada"...
pil apa? "erkk.. pil hormon " and doktor tu macam "awak makan pil tu sebab doktor syorkan ke?" "pil hormon apa yer?" "Apa sebab awak makan pil tu?"

Huishhh.. banyak giler soalan dia, serba salah aku rasa. so i told her yang aku ambik "Pil Hormon Cina" ambik sendiri sebab nak tambah berat badan sebab berat turun mendadak and takleh naik. (padahal sebelum ni aku gak yang beria nak kurus)

Lepas tu doktor tu bebel kat aku, cakap bahaya kalau ambik pil tu tanpa suggestion doktor tambah tambah kalau pil hormon yang takde kkm and tak tau statusnya. And dia cakap gak pil hormon ni berbahaya sebab dia bukan sekadar boleh besarkan payudara tapi juga boleh sebabkan ketumbuhan dalam rahim macam kanser or cyst.

Lepas dah puas dia bagi ceramah free dia scan perut aku. uishh, rasa macam pregnant jer and fefeeling nak scan baby, haha. Dia scan sebab nak check kalau kalau ada apa apa yang abnormal kat rahim aku. Tapi takde apa pun. Time tu lak perut kiri aku macam sakit sikit mungkin sebab period kan and dia tanya sakit ke bila dia tekan situ. Bila dah kata sakit lagi dia tekan tekan and ambik gambar scan kat situ. uishh, mendera ke apa ni T_T"

 Then dah sudah tu dia ulang lagi ceramah dia tadi sambil tulis laporan kat kad kesihatan.. Aku just iye and okay kan jer sembil tebalkan muka dengan misi and pembantu doktor yang mendengar. T_T
And dia ada cakap gak, kalau period aku tak normal lagi lepas ni dia akan rujuk aku ke pakar gynaecology kat hospital besar sebab takut ada apa apa ketumbuhan.

Lastly dia bagi aku ubat tahan sakit jer. cesss... Aku taknak gi klinik dah. haha. Sekarang ni pun rasa macam dah normal, so okay la tu. stay normal yer my uterus.

If sesiapa yang ada masalah macam ni aku syorkan korang pergi klinik cepat cepat. Jangan menggelabah tak tentu pasal and pikir bukan bukan baru gi klinik ( macam aku :P ). Bukan apa, tak salah pun pergi check awal awal. Kalau ada masalah, dapat detect awal and dapat la ubatkan dari tak terkawal. Kalau yang dah kahwin tu kalau check awal awal mana tau dapat good news awal ke :P .

that's all.. thanks baca ;)

Friday, 3 June 2016

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Assalamualaikum and Hye...

Firstly, hakak nak ucap salam Ramadhan Al-Mubarak bagi Ramadhan yang kunjung tiba in a few days. Eh, esok last dah. Haa makan puas puas. Yang perempuan tu dah habis ganti ke belum puasa tahun lepas? tak habis ganti silalah bayar fidyah nanti :P .



Sebab dah nak masuk ramadhan maka aku tengok macam ramai jer promote biskut biskut raya. Sekali pandang macam sedap, Dua kali pandang okay dah tau memang sedap pun untuk dikunyah depan TV and bukannya untuk dibuat biskut raya.. heee. Sebab tu mak tak bagi aku buat kuih raya awal awal. Kalau boleh 2 3 hari nak raya baru dia bagi buat. Tu pun lepas buat kena cepat cepat sorok dalam almari. kalau tak, tak beraya la biskut raya tu.

So haritu aku try satu Resepi Biskkut Coklat ni and resepi biskut tu memang rangup and sedap dikunyah. (eh, cam pelik jer. apa apa jer la. hakak tak reti nak ulas and komen pasal makanan ni.. hehe)

Tanpa membuang masa resepi Biskut Coklat Rangup ialah :-

Bahan-bahan :

  • 250g Mentega  (hari tu aku guna daisy, lebih buat kek coklat before tu)
  • 160g Gula Halus (Kalau nak tambah manis or kurangkan pun boleh, berdasarkan selera masing masing)
  • 2 biji  Telur (Dalam resepi tu tulis 2 biji telur kuning tapi aku masukkan jer semua sebab taknak membazir. hehe)
  • 400g Tepung Gandum 
  • 50g Serbuk Badam (Option nak letak ke tak. aku tak letak pun)
  • 80g Tepung Beras
  • 50g Serbuk Koko (Diayak, sebab koko macam ketul ketul sikit. kang tergigit dalam biskut lak)
  • 2 Sudu Teh esen vanilla (Ni aku tak letak sebab baru perasan takde kat rumah. Function dia untuk hilangkan hanyir telur tu jer)
  • Coklat urai or apa apa jer hiasan yang korang nak letak.. hee



Caranya :


  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Kemudian masukkan Telur bersama essen vanilla
  • Masukkan serbuk badam, serbuk koko, dan juga tepung (tepung tu masukkan sikit sikit, jangan main terjah jer.) Pukul lagi hingga menjadi adunan yang lembut and uli pakai tangan. (Kalau lembut sangat tambah tepung sikit, agak agak tak melekat kat tangan gituu.
  • Uli adunan dan kemudian terapkan dengan acuan. (Suka hati lah nak buat bentuk bulat ke, bunga ke, petak ke or segi tiga.)
  • Lepas tu korang boleh la hias biskut korang tu. Nak letak coklat urai ke gula hiasan warna warni ke boleh jer. hakak letak gula hiasan bintang bintang jerrr. Baru la fefeeling "ku petik bintang, untuk kau simpan~~~" okay stop. Tau korang menyampah. haha
  • Last but not least, Bakar pada suhu 175'c selama 20 minit.
  • Nak tau dah masak ke belum cer torai tolak biskut tu. kalau dia dah gerak and tak melekat masak dah lerr tu.

Hari tu aku buat biskut ni dengan waiz. Bagus, rajin adik aku sorang nih. Aku pegang jer mesin buat kuih tu start la dia datang mintak "Kak Yong nak kacau" and aku " Dah jangan mengacau" .. Tapi last last bagi gak la dia buat sebab beria nak nolong. From the start sampai la dah siap bakar semua biskut dia tolong, tak gerak gerak dari dapur.  Lepas jer siap dia tertidur kat depan. Paham.. letih la tuuu. Aku ni pun sakit pinggang nak sudahkan.








Haaa, yang bulat bulat tekap tu waiz buat. Bulat jer dapatnyer.
 Acuan lain ntah kemana, tak jumpe.


Bunga bunga tu i buat hokay.. 
"Time belum bakar okay la, lepas bakar terus macam rupa takde harapan T_T"



Sama jugak perginya dengan Kek untuk birthday Abah ni. Time mula mula bakar kemain elok dia naik menggebu. Dah nak masak dia merudum macam pointer aku sem 2. Haish sedih betul. Terus huduh lepas aku letak toping, sebab toping coklat tu jadi berkolam T_T"



Ni la rupanya lepas bakar. Kan dah kata takde harapan.. haha T_T .

Ikut resepi atas tu dapat la dalam setengah balang bekas Tupperware besar tu and dapat la bertahan 2 hari untuk buat makan makan depan TV. Takleh nak kata apa, family aku ni semua badan keding (kecuali humairah :P) tapi memasing suka mengunyah tak kira masa. Nasib la tujuan utama buat biskut ni memang untuk makan makan.

Tu jer.. Selamat mencuba and selamat menjalani ibadah puasa yang bakal tiba. Salam Ramadhan ~