Posts

Showing posts from June, 2016

Ramadhan Tiba

Image
Assalamualaikum and hye..

Eh, esok dah puasa. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru sebulan lepas aku dapat cuti raya seminggu time praktikal, alih alih nak puasa balik dah.

Anyway i wish u guys Selamat Berpuasa and jangan lupa sahur. Selalunya hari first ni mencabar sikit and ada orang kata yang lipas pun boleh nampak macam kurma time puasa. Tapi yang perempuan rasanya okay jer kot, almaklumla baru ganti puasa, hee. (bukan semua)



Pada aku, apa yang membezakan puasa ni dengan tahun lepas ialah tahun ni hari first terawih lagi aku dah ponteng :P and puasa tahun ni half kat rumah half kat poli (tahun lepas dekat rumah).

Sedih pulak nak berpuasa kat poli, mana taknya dulu sem 2 bila kena berbuka sorang sorang pun nangis dekat effa, jadi kerja pulak effa pujuk ajak berbuka sama sama dengan dia. hahaha, buat malu jer, dahla time dekat biz mall pulak tu. Mohon tahun ni lebih tabah yer zulaikha :P .

Persamaan puasa tahun lepas dengan tahun ni?

ermm bulan puasa tahun lepas i single tahun …

Period/Haid Lewat 3 Minggu

Assalamualaikum and hye..

Hari ni aku nak kongsi sikit pasal kes aku lewat period / haid dekat 3 minggu hari tu. Firstly nak habaq awai awai yang ceq bukan pregnant hokayyy... kahwin pun dak lagi.

Kebiasaannya memang haid aku alhamdulillah normal. sebulan sekali. kiraan datang haid pun aku hafal dah (1 minggu datang haid, 3 minggu free. And repeat) walaupun aku selalu lupa bila tarikh first datang and habis tu. (Penting untuk ingat sebab bila pergi check, pregnant apa semua doktor akan tanya)

But peliksssnyer bila untuk bulan april hari tu haid tu nak take a rest lak. Bayangkan dekat 3 minggu tak datang datang period lagi. Last habis haid 25/3 tapi sampai 2/5 tak keluar keluar. Siapa tak cuak camtu and dah pikir bukan bukan dah such as  cyst, monopause (tetiba jer padahal baru 21), urat putus ke or so on. Bila dah cuak tahap gaban mula lah google sana sini and berlambak lambak cerita pasal pregnancy. uishh apakah? haha, salah topik ni. Aku tak pregnant la.

But alhamdulillah 3/5 tu dia…

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Image
Assalamualaikum and Hye...

Firstly, hakak nak ucap salam Ramadhan Al-Mubarak bagi Ramadhan yang kunjung tiba in a few days. Eh, esok last dah. Haa makan puas puas. Yang perempuan tu dah habis ganti ke belum puasa tahun lepas? tak habis ganti silalah bayar fidyah nanti :P .



Sebab dah nak masuk ramadhan maka aku tengok macam ramai jer promote biskut biskut raya. Sekali pandang macam sedap, Dua kali pandang okay dah tau memang sedap pun untuk dikunyah depan TV and bukannya untuk dibuat biskut raya.. heee. Sebab tu mak tak bagi aku buat kuih raya awal awal. Kalau boleh 2 3 hari nak raya baru dia bagi buat. Tu pun lepas buat kena cepat cepat sorok dalam almari. kalau tak, tak beraya la biskut raya tu.

So haritu aku try satu Resepi Biskkut Coklat ni and resepi biskut tu memang rangup and sedap dikunyah. (eh, cam pelik jer. apa apa jer la. hakak tak reti nak ulas and komen pasal makanan ni.. hehe)

Tanpa membuang masa resepi Biskut Coklat Rangup ialah :-

Bahan-bahan :

250g Mentega  (hari tu ak…

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D