Pages

Follow by Email

click to see ahmad maslan face :D

Sunday, 29 May 2016

Hapuskan Bulu dengan Homemade Sugar Wax

Assalamualaikum and hye.

Hair Wax Homemade...

Berhari hari plan nak update tapi asyik la ada jer masalahmya.. haa, today nak share cara buat hair removal jenis wax punya. senang cerita untuk cabut bulu bulu yang tak diingini lah. hee...

Some girls ada masalah dengan bulu bulu yang agak luar biasa dari yang sepatutnya kat tangan and kaki (tak tau nak cakap camne -_-) and kalau cukur pakai pisau cukur selalunya bulu yang tumbuh akan lebih tebal and lebat pulak.. lagi la haru dibuatnya.. T_T' . So the safe way is pakai lah hair wax untuk cabut bulu bulu durjana tu hingga ke akar.

Hair wax boleh didapati di kedai kedai macam watson and guardian. contoh brand yang ada hair wax ni ialah Veet, ada lagi jenama lain rasanya tapi aku tak tau.

Ada jugak peniaga peniaga online jual hair wax yang dorang buat dari gula and madu. Boleh gi cari dalam Insta and FB yer. Sebotol ada la dalam lingkungan rm 20-40 ikut kuantiti.

Tapi kalau nak jimat, buat sendiri jer la kan kan kan....

antara bahan bahan yang diperlukan ialah :-


  • Gula Pasir (dalam 2 cawan)
  • Lemon jus/ cuka/ Limau nipis (dalam suku or setengah cawan)
  • Madu dalam 2-3 sudu besar (suka hati nak tambah ke tak) 

Cara-caranya:-

First, korang masukkan jer gula tu dalam periuk and petik api. Api tu slow or kecik jer satgi jadi gula hangus pulak. then kacau kacau la sampai dia start cair.


Lepas tu masukkan jus lemon or cuka or limau tadi and kacau lagi.keep on kacau sampai gula larut (Fyi, benda ni mengambil masa yang agak lama. So sabarrrrrr . api biar kecik jer. And kalau nak masukkan madu boleh masukkan madu.


Kacau sampai dia dah berbuih and menggelegak and keep on kacau. haa, part ni kena jaga jaga sikit sebab taknak wax korang keras sangat or cair sangat. 

Untuk lebih selamat try tutup api sekejap untuk tengok warna wax korang. it should be light brown. kalau kuning kuning kencing (maaf terpengotor :P ) maksudnya masih belum masak wax korang tu.

Agak agak dah masak wax korang tu biar dia sejuk kejap dalam 10 minit then baru salinkan bekas.

TAKE NOTE: Jangan gegedik nak try test pegang wax tu walaupun lepas 10 minit. Melecur satgi. Time nak pakai pun pastikan wax tu sejuk or suam suam susu bayi baru pakai (peribahasa baru). 

Tunggu la dalam sejam and tengok keadaaan wax korang. Kalau tak keras sangat, just guna tanpa panaskan. Kalau keras, boleh rendamkan dalam air panas sampai wax tu lembut baru guna.


Cara Guna:-

Cara nak guna korang boleh terus apply kat kawasan yang korang nak cantas guna sudu yang sesuai. Sapu tu jangan la nipis sangat and jangan la tebal sangat sebab lepas tu nak tampal kain cotton kat area yang dah sapu wax tu.

Kain cotton tu pandai pandai la cari, Aku hari tu pun kebas kain batik lama mak aku ;P , Menjeling mak sebab tengok kain batik dia compang camping kena potong.

Dah sapu wax then tampal kain cotton. biar 1 minit, and cabut laju laju dari arah yang berlawanan dari arah bulu tu.

Feeling dia.. perghhh,.. N.I.K.M.A.T, haha. Sakit sikit tapi bagusnya nanti bulu yang tumbuh lagi halus berbanding kalau cukur pakai pisau cukur.

Haa that's all... Nak cuba boleh cuba. Taknak cuba boleh pergi beli hair wax kat kedai or korang boleh pergi spa ke mana mintak dorang cabut/wax bulu bulu tu.. euwww... hahah

daaa... salam 1 pagi.. ehh salam subuh.
Thanks baca ;)

Wednesday, 18 May 2016

New Year di MELAKA

Assalamualaikum and hye..

Cerita New year hari tu tapi tengah tahun baru update, dengan alasan asal ada point nak update blog.. heeee..
New Year trip to Melaka from us ;)

Since aku and kenkawan ni jenis yang setiap sem mesti akan cari hari yang kitaorang boleh gi bercuti sama sama kenkononnyer (padahal gi berjalan dekat dengan rumah member supaya dapat free homestay.. heheh) so kitaorang decided pergi Melaka untuk overnight on New Year. Bajet bajet jer overnight time New Year, kalau tahu kat abah memang dia suruh aku patah balik muadzam.

Aku dengan demamnya gagahkan diri jugak untuk drive dari Muadzamterdam ke Malacca. Nak bertolak pun macam macam hal, Ambik kereta pukul 5 tapi pukul 6 dekat muadzam lagi. Girls memang camtu kan, normal la tu. Dengan driver gi carik bantal dulu sebab tak cukup tinggi mana tak delay sejam.. heee

Sampai Melaka memang dah malam dalam pukul 11 gitu so ada sejam lagi before New Year, dengan hujan and jalan jam, perghhh,, memang mencabar bagi pemandu manual T_T"

Alhamdulillah dapat gak sambut new year sama sama and tengok bunga api dalam keadaan basah kuyup. Ada event sekali and ada artis datang nyanyi nanyi kat situ tapi tak kose aku nak tengok dalam hujan lebat time tu. Kitaorang just join countdown New Year jer.


celebrating New Year in the rain
Part ni aku saja pejam mata untuk feeling feeling.

Okay done celebrated New Year. Paling best part nak keluar dari tempat parking, dahla guard tu bagi free parking (tiket parking kitaorang takyah bayar katanya) lepas tu boleh pulak aku terlanggar sikit tiang penghalang tu. Punya ramai orang kat situ, dekat situ gak lah aku pilih untuk be careless and memalukan diri sendiri T_T. Tahniah Zu...

So esok tu sambung lagi konon kononnyer New Year trip kitaorang. Sampai jer bandar Melaka tengahari tu, OMG sesak sangat sangat. And berapa kali gak la kereta mati dekat bukit, maluuuu T_T . 
Pusing punya pusing carik tempat parking dalam 2x pusing gak la tengah tengah bandaraya yang jam tu. Abang polis tu pun senyum jer tengok kitaorang berpusing pusing. Dia punya jam memang jalan kaki lagi laju, agaknya kura kura pun boleh sampai dulu. 

Then time jam tak bergerak tu ada pulak pelancong pelancong (perempuan) nampak kitaorang ni stuck dalam jam. Dia cakap cakap sambil tunjuk ke kitaorang, aku agak dia cakap "Hey, try uolls see that, The smallest one drive the car, manual pulak tu". okay ngarut, hahah. Then dorang pun wish Happy New Year kat kitaorang siap lambai lambai lagi, halamakkk, terasa retis tiba tiba.. kehkeh



Oleh sebab jalan sangatlah sesak memang cari nahas la kalau naik kereta gi satu tempat ke satu tempat lain. silap silap habiskan masa dalam kereta jer seharian. So kitaorang pun ambik la insiatif naik basikal sewa. Murah jer pun sewa basikal, sambil jalan jalan area bandar melaka dapat exercise sekali, badan pun sihat yer dak?


Abam abam baju melayu photobomb gambar. amboii biasa dia tu, ngorat kang tahu la.. :P




 And here we are the first destination lepas lumba lumba naik basikal... River cruise, Malacca. (Sambil wefie meniru ala ala mira selfie.)
Dalam pada naik basikal macam orang jakun tu ada gak abam abam rider lambai tangan kat gadis gadis melayu ni, agaknya kagum tengok aksi willy kitaorang.. okay tipu... ;P

Dekat bandar hilir, tapi lalu jer, takde mood nak gi tengok tengok barang sebab mata masuk habuk. (aku sorang jer la yang lain jengah sikit jer lepas tu tak jadi nak beli souvenir)



Jalan jalan lagi kejap jer sampai A famosa, Tak penat pun :P . Kat situ ada sorang abang ni dengan ular ularnya. siapa nak bergambar dengan dia and ular tu kena la charge sikit. Tapi kitaorang ni suruh dia ambikkan gambar kitaorang. Kuciwa dia, kehkeh. 

yeahh, the new generation of Bedah sado


Then pergi pulak dekat art wall... Cantik gak la tapi macam bersepah sikit art wall tu. ada celah celah bangunan kedai ada dekat celah rumah orang so kena pandai pandai la cari. Kitaorang pun jumpa beberapa tempat jer lepas tu pulangkan balik basikal.




"Jangan kau melepaskan hajat kat aku sudah"

Dah puas round bandar melaka pergi pulak Pantai Klebang. Dekat situ ada macam satu tempat yang ada batu batu and kapal besar untuk ambik gambar rasanya. Tapi sebab kitaorang sampai sana dah dekat maghrib so bergambar tepi pantai jer la. Lepas tu, perkena coconut shake and keropok leko melaka.. nyum nyum.. makan ringan ringan jer dulu sebab dah plan nak makan malam dekat Abang Burn burger. 

Burger dia besar kot, katanya buat sendiri daging burger tu, tu yang special. Ada pulak otak otak, kepah and kerang bakar.. perghhh,, meleleh air liur ingat balik. Time tu bedal gak la kepah tu cicah pulak dengan sambal (first time makan, sebelum ni tak suka spesis spesis kerang ni) Bila try sedap lak, so makan and makan lagi. Then nak balik tu sesak nafas and gatal gatal tekak, hahah.. allergic rupanya.. padan muka T_T


Ni namanya feeling feeling angin monsun barat daya tepi pantai







Esoknya, masa untuk pulang...

yer.. Driver takde mood dah.. Penumpang boleh berbahagia sebab tak drive..

When girls said "Okay kita terus balik tak singgah mana mana dah" adalah satu penipuan yang terang lagi bersuluh sebab lepas tu dorang ajak gi beli souvenir, berhenti gi toilet and singgah mall.. hahah T_T

That's all for this trip. From Dayah, Ayu, Azreen, Kartica and Zu

Hope akan ada another trip after this... Kalau masing masing tak pokai la for last sem.. heheh. Last sekali aku wish korang semua berbahagia lah cuti sem ni tapi FYP jangan dilupakan.. kah kah.

That's all.. thank you for read... prudo~

Tuesday, 17 May 2016

Rawatan Pati Tanah Liat ( CLAYEVER )

Assalamualaikum and hye...


Terapi clay actually pati tanah liat yang diambil dari dalam bumi dan menggunakan kaedah Cation Exchange Technology. Ia ditemui oleh Ahli Sains Tempatan, Sari Pati Tanah Liat ini dinamakan sebagai CLAYEVER. 

Even kita sendiri pun dijadikan dari tanah jadi tak salah jika kita mencuba kaedah rawatan yang juga asalnya dari tanah. Bukankah lebih baik dari ubat ubatan yang mengandungi bahan kimia ?

my own experience with CLAYEVER....

Time balik cuti mak tegur kenapa muka teruk sangat (arghhh stress jemah T_T ) lepas tu mak dengan abah suruh try pakai Clayever. Mula mula macam tak cayer, so buat tak tau jer. Then bila mak masuk tido ambil Clayever senyap senyap, heheh. Mak kata kalau pakai sapu nipis nipis jer tapi nak kecutkan jerawat punya pasal, aku tepek jer tebal tebal. Yup, its work. jerawat kecut semalaman. Bila sapu kat luka pun luka cepat kering so takde la tangan ni gatal gatal nak kupikkan kudis tu.

Pernah sekali beli vitamin then dapat mask shisheido as free gift, and cik kak ni pun saja gatal nak pakai. And tahniah untuk diri sendiri sebab lepas tu muka naik ruam and gatal gatal, puas gak la garu garu sampai calar calar muka. Sebab tak tau nak buat apa dah and nak pakai apa so pakai la CLAYEVER malam tu. Alhamdulillah, 2 kali pakai ruam hilang terus.

Oleh sebab CLAYEVER ni sangat berkesan, so sesiapa yang datang bilik kita and ada masalah jerawat or kulit semua dipaksa untuk pakai.  Taknak pakai, kita sendiri yang tonyoh kat muka dorang "haa kau kena pakai nih bedah, konpem jerawat jerawat kau kecut punya" dorang pun hanya mampu tadah muka. keh keh... Esok tu dorang komen kata jerawat dorang dah kecut.

Lepas tu setiap kali datang bilik, dorang sendiri yang mintak sikit clayever nak pakai. Dalam akhir sem camtu siapa yang pakai or baca pasal clayever ni semua beli sebotol sorang. Dapat gakla duit poket sikit untuk hujung sem. Almaklumla hujung sem memang selalunya terdesak lagi tersedak, hikss.

Ada gak member cerita yang dia bagi Bf dia pakai sebab tangan Bf dia melecur then esok tu tempat yang melecur tu dah kering.

 Dalam family aku semua pakai clayever ni, Abah dulunya resdung tak boleh makan belacan apa semua, sekarang ni kemain bedal dengan alasan resdung dia dah elok lepas pakai CLAYEVER.
Mak ada allergic dekat jari. Kalau kena sabun or bahan kimia yang tak sesuai dengan kulit mesti akan tangan akan luka then berkerak kerak sampai jari tu jadi hitam. Lepas pakai beberapa kali CLAYEVER luka luka kering and tangan mak makin elok takda dah kerak kerak and hitam dah.

p/s: Whitehead pun hilang pakai clayever ni

TESTIMONI CLAYEVER...







CLAYEVER rawatan untuk penyakit :-
  • Ekzema, Psoriasis, Fungus Kuku
  • Kayap, Ketuat, Kurap, Bisul
  • Kulit Terbakar
  • Gigitan Binatang Berbisa
  • Jerawat, Jeragat, Resdung
  • Tekanan Jiwa, Migrain
  • Kudis-kudis Kencing Manis, Kulat Air
  • Uluran (Angin Pasang)
  • Sakit Urat
  • Pendedahan Sinaran, Sunburn
  • Kelimumur




Cara nak pakai

Muka:-
Sapu nipis nipis dekat seluruh muka biarkan sejam lepas tu bilas. Atau nak pakai dekat tempat bermasalah jer pun boleh.

Detox:-
Cara nak detox cuma letakkan CLAYEVER dalam satu bekas tertutup (muat untuk rendam kaki), letak air mineral then kacau/goncang hingga sebati. Lepas tu boleh la rendam kaki dalam setengah jam atau lebih. Air detox Clayever tu boleh digunakan beberapa kali selama 2 hari. Air Detox Clayever yang telah dipakai akan busuk.

Dibuat mandi:-
Untuk merawat keseluruhan badan yang disebabkan radiasi dari chemotherapy atau kerana penyakit kulit seluruh badan.

 Mengenai CLAYEVER...


Paling penting CLAYEVER ni 100% ekstrak tanah liat semula jadi. CLAYEVER mempunyai tanah liat yang kaya dengan mineral yang diperlukan oleh sel badan, Terdapat 60 - 70 kandungan mineral dan ia mempunyai saiz yang sangat halus iaitu 2 mikron.

CLAYEVER akan meresap ke dalam kulit apabila disapu, lalu masuk ke dalam sistem darah dan sistem lymphatic. Dengan fungsi DUAL ACTION yang terdapat dalam tanah liat ini ia akan menyerap segala toksik seperti logam berat, racun, virus, bacteria fungus, parasit dan juga radiasi yang terdapat di sel-sel dalam badan. Dan sebagai ganti CLAYEVER akan manyerahkan 60 - 70 mineral yang ada kepada sel sel badan.




Sebotol hanya RM 25

Berminat boleh whatsapp :- 012 2405568 (zu)


That's all. Thank you for read. Prudo~ ;)

Sunday, 15 May 2016

Kerja Part Time Melipat Risalah (JANGAN TERTIPU)


Assalamualaikum and hye...

macam yang aku pernah cerita dulu dalam blog lagi satu pasal kerja lipat risalah yang memerlukan korang bank in duit pendaftaran sebanyak Rm 60. (owner blog ni memang banyak account.. 1 untuk merapu and satu untuk dropship *konon kononnyer*) okay back to the main story... nak tau or baca lebih lanjut pasal penipuan ni boleh baca link ni kerja part time lipat risalah .

Aku nak cerita balik pun macam ingat ingat lupa dah ceritanya sebab aku kena dalam tahun lepas tapi aku nak up balik cerita ni sebab kesian tengok ramai yang terkena dah dengan kerja lipat risalah ni. ada macam macam teknik yang digunakan sekarang and aku pasti gak ramai lagi yang join buat kerja kerja hampeh ni. Bukannya perempuan tu sorang jer.

Ada gak yang sampai wassap aku cerita dia kena tipu dengan kerja lipat risalah ni. kesian memang kesian, mana taknya, niat nak cari rezeki sebab susah alih alih duit kita pulak yang melayang (kalau dah kaya macam dato' vida takdernyer nak cari kerja part time kan... hehe)

ni antara komen komen dorang pasal kena tipu dengan kerja kerja part time kenkononnyer...
























actually banyak lagi tapi tak kose (kuasa) hakak nak screenshot banyak banyak tu. boleh baca kat blog lagi satu. Ingatkan benda ni macam dah lama tapi rupanya ada lagi orang yang terkena baru baru nih. tu yang aku update balik pasal nih. 

To those yang terkena tu cer cuba korang buat aduan dekat tribunal pengguna ke, kpdnkk ke or report polis  (maaplah kalau salah, hakak kurang ambik tau benda camni, kalau masuk clever girl konpem korang semua kecam hakak dulu). tapi make sure resit bank, whatsapp apa semua jangan dibuang or delete. macam aku nih handphone dah kena format, resit bank entah kemana, sampah yang dia pos ke aku pun entah mana aku campakkan T_T . Benda dah lepas lama so buat dunno jer la

 Pasal report polis tu aku pernah baca kalau kena tipu by seller boleh buat report polis tapi dalam laporan tu kena nyatakan yang kita tersalah bank in kalau kata kau kena tipu dengan seller sebab beli barang online memang abam polis tak layan la. But untuk penipuan lipat risalah ni tak pasti pulak. boleh cuba kalau nak cuba.

Btw jangan percaya cakap aku bulat bulat sebab aku pun naif bab bab camni. lebih baik tanya or do some research. Dunia di hujung jari guys, gogol gogol la *gogol = google*

That's all... thanks for read ;)

ehh kejap.. hakak nak payung gambar kejap... 


ada yang kata dia dah ada produk kosmetik sendiri, betul ke? hahah, hairan sungguh dengan manusia yang boleh hidup dengan cacian orang. bahagia ke hidup macam tu? bahagia ke menipu orang?