Pages

Follow by Email

click to see ahmad maslan face :D

Thursday, 1 December 2016

Gambang Water Park. (For the last sem vacation)

Assalamualaikum and hye..

Time presentation FYP

Oleh sebab last sem ni quite tough and busy so aku and ady plan nak keluar and spend masa berjimba sepuas puasnya. At first nak ajak roomate tapi roomate pun last minute cancel. Last last berdua jer la.

If nak pergi mana mana dari poli ni aku akan suruh ady datang jemput pepagi buta, selalunya pukul 7/8 dah gerak dari poli (takde la buta sangat, nama pun zu). Bukan apa, kitaorang ni selalunya plan lain and lain menyinggahnya. Dengan tak tau jalan and takut sesat ke nanti kan,, Lagi satu masalahnya ke aku la, kalau bersiap memang lama sikit.. heee. sampai si ady pun kata "aku rasa aku boleh mati kering dulu kalau tunggu kau siap" hahah, biadap betul.

FYP day
Group FYP
Yng ni kenapa ntah, kecewa dengan FYP barangkali. Nasib baik perut fuad cam bantal... muahahaha

So dipercepatkan cerita, hujung sem ni kitaorang plan nak gi Gambang Water Park. Lagipun aku nak belajar berenang kenkononnya.. :P

Dari muadzam ke Gambang cuma ambil masa 50 minit ++ gitu. ingatkan jauh rupanya dekat jer gambang water park tu. Dari simpang 4 gambang tu korang masuk kiri and straight sampai jumpa pintu gerbang Gambang water park dekat sebelah kanan. Kalau dah terlajak boleh u-turn macam aku hari tu. heee :D .





 Here we go... Sampai dah gambang.. Masuk jer pintu gerbang tu ada hotel sebelah kiri then perasan ada bas with zebra design untuk bawak ke safari tapi lupakan part tu, berenang lagi penting. jalan depan lagi baru sampai entrance Gambang Water Park.

Perghh, dia punya excited nampak air tu melompat lompat aku kat depan tu. padahal kalau kat poli  tengahari pun tak mandi lagi (hari cuti la).. heheh . Masuk jer kena beli ticket (more to waterproof paper of bracelet sebenarnya), Haaa.. bawah ni detail pasal Gambang Water Park..

Buy Tickets Now Operation Hours

  • Monday, Wednesday & Thursday From 11:00 AM - 6:00 PM

  • Friday, Saturday, Sunday, Malaysia School & Public Holidays From 9:30 AM - 6:30 PM

  • Park is CLOSED every TuesdayEXCEPT during Malaysia School & Public Holidays


  • AdultRM 35.0013 years and above

  • ChildRM 25.00
    Child above 90cm until 12 years old

  • Child below 90cm entrance is FREE
          
     * Prices are inclusive 6% of GST.
     * Terms & conditions apply.
















   Entrance fee Rm 35 tapi sebab aku ada kad matrik dapatlah Rm 28, so nasihat aku bawak la kad siswa and martrik anda ke mana mana.. dapat diskaun nanti. Then dia akan bagi gelang and pastikan gelang tu pakai selalu. boleh letak topup gak dalam gelang tu, so nanti nak beli or sewa apa apa just scan jer, Kalau duit dekat gelang tu dah habis boleh topup balik dekat kaunter kaunter yang disediakan.

Time ni dah penat berendam macam badak air.. muka memasaing pun macam mintak penampar.



Nak tau ada apa and nak pergi mana boleh tengok map kat entrance tu dulu.

sepanjang otw ke kolam tu dinding dia ada pulak corak2 belon.. comel la pulak.. so selfie dulu.







abaikan muka orang sebelah yang buat muka mintak penampar tu...
Actually tu kolam untuk kanak yang tinggi lebih 90 cm rasanya.
mula mula sampai masuk sini dulu la.. lepas tu merungut pehal tak dalam, tak best la tak dapat berenang. 
sekali masuk coco beach lemas, dengan sekali ady aku lemaskan.. kahkah

Belakang tu cabana, siapa nak sewa boleh sewa, berapa hengget ntah, lupa pulak. pelampung, locker, safety jacket and bola pun boleh sewa. nanti pulang dia akan bagi balik deposit.






haa belakang tu la tempat bersejarah aku lemas and lemaskan anak orang sekali... bengang jer ady, dahla lemas lepastu lemaskan dia, Tak cukup dengan tu, orang dah selamatkan, boleh pulak kau tergelak gelak bahagia sebab lemas. nasib baik la anak orang tu penyabar, kalau tak dia bobok (selamkan) dalam kolam tu balik.. :P

coco beach kenkonon macam pantai la, ada pasir, ada ombak then makin jauh makin dalam jadinya. sebelum ombak keluar akan ada bunyi bising dulu, kalau takde pelampung better pergi tempat yang lebih cetek sebab kedalaman akan bertambah bila ada ombak. Hati hati jangan sampai lemas cam aku, tapi kalau nak pura pura lemas pun takpe, ramai abang abang penyelamat yang hencem kullit tanned. :P



Aqua Play. kolam untuk kanak kanak bawah 12 tahun. macam best jer ada ikan besar curah curah air atas tu. Aku nak masuk dah tapi si gendut tu pulak halang kata "kau tak nampak ke dia tulis bawah 12 tahun tu?" spoil betul la. 


Actually banyak jer lagi permainan dalam tu.. water galaxy, longest ride, water slide, river cruise and so on tapi kitaorang ni tashabar shabar sangat nak mandi, lepas madi baru ambik gambar dengan muka selebet and hangus. dahla lepas mandi gak baru tau kat situ ada jual water proof case untuk bawak masuk fon dalam air.. cettt jer. -_-"



River cruise is the best place lepas kau dah penat nak mati mandi then nak relax, just naik pelampung and hanyut la dalam 20 minit. Tapi spoil pulak bila sampai tempat ombak tu tetiba bau tahik, ntah mana datangnya ntah. btw ombak dekat coco beach and river cruise memang best. i love it walaupun lemas.. hee..


ada jugak kolam untuk kanak kanak dengan a lot of gelongsor air.. sayangnya cuma budak 12 tahun jer boleh masuk, geram jer tengk gelongsor warna warni.. nak main gak -_-

G Lane Racer
(Gambar dari page gambang water park)
G Lane racer pulak kalau kau nak cuba rasa macam tercampak and terbang di udara kau boleh cuba, tapi dia ada had ketinggian and berat. kang kot yang ringan tu terbang lepas ke pintu gerbang lak..


lagi..lagi.. yang gelongsor pusing pusing tu.. ada 3 4 gelongsor gitu, bila naik rasa nak terbalik jer pelampung, macam mana tak keluar suara jantan aku naik benda alah tu. Gelongsor2 tu part turun memang best tapi nak daki tangga nak naik tu la serik sikit. penat... penat penat pun banyak kali gak la aku ajak ady naik.. :P

Gambang water park memang seronok, tapi agak spoil tang makanan, dah penat penat mandi, lapar apa semua mesti la nak makan, sekali bila beli nasi ayam dia takde rasa, air milo rada gula and air 100 plus rasa macam air kosong. watdehek... sedih betul, dahla tengah kebulur them everything is tasteless. siap cakap lagi ke ady time tu kata pihak gambang water park patut letak kfc satu.

okay, tu jer la kenkonon vacation last sem ni.. lepas lepas ni maybe nak pergi ke water park melaka ke kan.. cehh duit pun takde ada hati nak berjalan sana sini. okay thats all.. daa...



At Teluk Cempedak. The view totally pretty.
 ada sponge bob, ada bulan, ada kerbau,,, ehh,,


ehh, nak jugakss
Time Pergi



Time Balik.. kah kah kah

Time pergi again...


Time balik again, hudus T_T


That's all.. Thank you

Wednesday, 12 October 2016

Tomyam Telur (Resepi Campak Campak)

Assalamualikum and hye..

I'm not really pro in cooking but aku sangatlah pro dalam prosak resepi orang. kehkeh..

So far aku duduk kat politeknik ni banyak jugak la benda yang peliks peliks aku try and error. First first aku prosakkan maggi ayam. Aku campurkan setengah sudu asam jawa dengan 2 biji cili yg dihiris halus. Rasanya macam tomyam ayam pun ada. sedap..sedap..

Then kitaorang pernah buat "Kari Susu". Sebagai student yang melanggar peraturan asrama memang takde kerja la kitaorang nak beli barang dapur tiap tiap hari and memang takde la nak spare santan serta bahan lain. Yang ada cuma kentang, bawang, and telur. Muka memasing pun dah macam kentang dah.

Actually, time tu first time buat kari tanpa santan and bila rasa macam pelik and kurang sikit, Aku tak puas hati dengan rasanya so nak tambah susu tepung tapi roomate pulak taknak (sebab takut rasa lagi pelik) . Dia langkah keluar jer dari pintu aku cepat cepat letak susu and then suruh dia rasa balik. Dia kata sedap =D . Haa kan jadi experiment aku tu. since that, setiap kali buat kari memang letak susu tepung sebagai pengganti santan.


For today, Aku try buat Tomyam pulak, sebab takde bahan sangat so aku just guna kentang and telur sebagai bahan utama. ni resepi dia...

p/s: bahan-bahan yang kena cincang/ketuk tu aku just hentak dengan senduk jer, lesung or blander takde.

Bahan :-

1. Kentang 2 biji (belah  4/8)
2. Bawang besar 3 biji (sebiji cincang halus, 2 biji hiris)
3. Telur 2 biji
4. Cili padi 5-7 biji (ketuk)
5. Bawang putih (ketuk/cincang halus)
6. Serai 2 batang (Ketuk)
7. Daun limau (tak kisah la daun limau apa. untuk ambik bau)

8. Paste TomYam adabi
9. Kiub ayam (Buat perasa gantikan ayam)
10. Air dalam 500 ml (half periuk/ ikut suka korang)


Cara nak masak:-

1. Tumis bahan yang dicincang/ketuk halus sampai naik bau. (Bawang besar, bawang putih, serai dan cili padi)
2. Masukkan kiub ayam dan kentang. letak air sekadar tenggelamkan kentang (untuk masakkan kentang) Tunggu sehingga kentang agak empuk. (p/s: kentang lagi sesuai jika diggantikan dengan bunga kubis and carrot)
3, Setelah kentang empuk tambah air, daun limau, dan paste tomyam adabi. Biarkan sehingga kuah menggelegak.
4. Setelah kuah menggelegak tambah bawang yang telah dihiris dan pecah kan telur di dalam kuah tomyam. biarkan telur masak tanpa dikacau (elakkan dari hancur)
5. Tambah garam secukup rasa dan tutup api.

Siap untuk dimakan bersama nasi panas.. nyum..nyum...


makan dengan nasi, ala ala bbimbap..


add on telur lagi.. sebab tak cukup.

That's all.. daaa...


Tuesday, 11 October 2016

Girls Vs Boys

Assalamualaikum and Hye..

Topik hari ni aku nak cakap pasal friendship antara boys and girls. For sure both of its had pros and cons tapi ni cuma dari sudut pandangan and experience aku.

Sejak kecik aku ni memang ramai kawan lelaki dari perempuan, almaklumla dulu ganas sikit, sekarang jer acah acah sopan.. *muntah*..

perbezaan antara kawan perempuan and lelaki ni yang paling ketara ialah :-

1) Bila Gaduh...
Lelaki :- Hari ni gaduh, esok lusa dah boleh ajak lepak dah.

Perempuan :- 5 tahun lepas punya gaduh pun belum tentu boleh baik lagi

2) Mengutuk...
Lelaki :- Depan depan kutuk macam macam.. macam kita la member dia paling teruk. tapi kat belakang kemain kata rindu nak lepak apa semua.. ehemm...

Perempuan :- Bila jumpa depan be like "Ehh rindu la, lama tak jumpa.. ermm". Jalan dalam 7 langkah dari orang tu start la dia mengutuk kat kawan sebelah kata bedak kita tebal 10 inci lah, asyik berkepit dengan pakwe and so on.

3) Tolong...
Lelaki :- Bila member call mintak tolong terus... "Okay okay, kau tunggu situ. aku gerak sekarang.

Perempuan :- "Weh boleh tolong jemput aku tak dekat bla..bla..bla.." "Alaa, tak boleh la, kucing jiran aku tak bagi keluar rumah"

4) Bahan...
Lelaki :-"Weh bapak kau hijau, botak tengah" and the reply is "hahahah, s**l la, mak kau biru!"

Perempuan :- "Weh perut kau macam michelin, hahah" and the respond is "krik..krik" tak bercakap sampai tahun depan.

well macam aku cakap dekat atas tadi tak semua kawan perempuan tu teruk.. and tak semua jugak kawan lelaki tu baik...
Ada gak budak lelaki yang depan depan baik and kat belakang mengutuk macam macam. Kadang tu dia pulak yang lebih bergosip dari perempuan. And ada jugak kenkawan perempuan aku yang jenis suka bahan depan depan then sama sama berdekah gelak.

Kalau orang tanya aku, aku prefer kawan macam mana, aku lagi suka kawan yang jenis tak ambik hati sangat dengan gurau gurau kasar ni. Paling penting boleh terima baik buruk aku, and still ingat kat kita walaupun jarang contact.

Kalau tanya aku kenkawan mana paling best, well kenkawan zaman sekolah paling best... Dari sekolah Penang ke Negeri Sembilan, kenkawan sekolah aku memang seronok untuk dibuat kawan, brutal, bangang and caring. lelaki ke Perempuan sama jer perangai.. :D

well.. well.. the truth is i miss them so much... And aku sunyi kat poli ni.. tu jer, hahaha.

That's all... bye

Sunday, 5 June 2016

Ramadhan Tiba

Assalamualaikum and hye..

Eh, esok dah puasa. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru sebulan lepas aku dapat cuti raya seminggu time praktikal, alih alih nak puasa balik dah.

Anyway i wish u guys Selamat Berpuasa and jangan lupa sahur. Selalunya hari first ni mencabar sikit and ada orang kata yang lipas pun boleh nampak macam kurma time puasa. Tapi yang perempuan rasanya okay jer kot, almaklumla baru ganti puasa, hee. (bukan semua)



Pada aku, apa yang membezakan puasa ni dengan tahun lepas ialah tahun ni hari first terawih lagi aku dah ponteng :P and puasa tahun ni half kat rumah half kat poli (tahun lepas dekat rumah).

Sedih pulak nak berpuasa kat poli, mana taknya dulu sem 2 bila kena berbuka sorang sorang pun nangis dekat effa, jadi kerja pulak effa pujuk ajak berbuka sama sama dengan dia. hahaha, buat malu jer, dahla time dekat biz mall pulak tu. Mohon tahun ni lebih tabah yer zulaikha :P .

Persamaan puasa tahun lepas dengan tahun ni?

ermm bulan puasa tahun lepas i single tahun ni pun single lagi.. hahah... okay joke.

Persamaannya kalau before puasa macam biasa lah orang negeri sembilan ni ada hari mantai. To those yang tak tau mantai tu apa, aku bagitau awal awal yang ia tiada kena mengena dengan pantai hokay. Mantai is buat lemang sehari before berpuasa. So ada la bakar bakar lemang sikit and buat rendang.

Mula mula aku pindah negeri sembilan ni and masa tu nak puasa so banyak nampak orang bakar bakar lemang. Mak pun "banyaknya orang mantai", aku pulak dengan lurusnya... "Mak, kat kuala pilah ni ada laut ke? kat mana?". Gelak besar mak and abah. Since that aku tak bagi dah mak and abah cakap negeri dengan aku. Lupa asal usul betul, padahal lahir pun kat sini. :P

Ingat lagi memula masuk sekolah das tu, Kenkawan semua cakap negeri and aku jer yang melopong. Terpaksa macam "eh, kau cakap apa tadi" "weh cakap slow sikit, aku tak paham" "eh, cuba korang cakap macam KL sikit ke, tak paham la" and kadang kadang asra jadi tukang translate kat aku. hee... Ingat senang ke nak paham orang negeri cakap apa since kita ni dari kecik merantau. Tambahan time tu cakap dah ada 'slang' utara sikit. Lagi tenganga dengar dorang berborak.-_-"

eh melalut pulak.. Just nak ucap Selamat Berpuasa jer.



To tasha ambik la dulu feeling berpuasa kat US tu, Subuh katanya pukul 4 and maghrib pukul 9 lebih.. perghh.. mereput tu. Goodluck tasha.. hahah

That's all.. salam ramadhan ;)

Saturday, 4 June 2016

Period/Haid Lewat 3 Minggu

Assalamualaikum and hye..

Hari ni aku nak kongsi sikit pasal kes aku lewat period / haid dekat 3 minggu hari tu. Firstly nak habaq awai awai yang ceq bukan pregnant hokayyy... kahwin pun dak lagi.

Kebiasaannya memang haid aku alhamdulillah normal. sebulan sekali. kiraan datang haid pun aku hafal dah (1 minggu datang haid, 3 minggu free. And repeat) walaupun aku selalu lupa bila tarikh first datang and habis tu. (Penting untuk ingat sebab bila pergi check, pregnant apa semua doktor akan tanya)

But peliksssnyer bila untuk bulan april hari tu haid tu nak take a rest lak. Bayangkan dekat 3 minggu tak datang datang period lagi. Last habis haid 25/3 tapi sampai 2/5 tak keluar keluar. Siapa tak cuak camtu and dah pikir bukan bukan dah such as  cyst, monopause (tetiba jer padahal baru 21), urat putus ke or so on. Bila dah cuak tahap gaban mula lah google sana sini and berlambak lambak cerita pasal pregnancy. uishh apakah? haha, salah topik ni. Aku tak pregnant la.

But alhamdulillah 3/5 tu dia mai dah. Dah puas bercuti dah kot -_-" . Tapi satu lagi masalah bila darah tu non stop keluar untuk 2 minggu. uishh ni lagi cuak, so dalam hari ke 13 tu dengan berat hati pergi la klinik untuk buat medical check up.

Bila kat klinik and kita kata ada masalah dengan haid, soalan pertama dorang ialah "Dah kahwin?" ehh choiii sangat, kalau dah kahwin haruslah bawak Mr husband temankan, Eh tetiba tergatal.. haha. And soalan kedua penting ialah tarikh mula period sebelumnya and tempoh waktu haid beserta kitarannya. Haa semua tu kena ingat, kalau rasa macam payah nak ingat and pelupa macam aku nih, maka amat disyorkan install menstrual calendar  dalam handphone. So nanti senang, apa apa hal check kat handphone jer.

Then doktor akan tanya ada ambik apa apa pil tak? and i was like... "ermmm ada"...
pil apa? "erkk.. pil hormon " and doktor tu macam "awak makan pil tu sebab doktor syorkan ke?" "pil hormon apa yer?" "Apa sebab awak makan pil tu?"

Huishhh.. banyak giler soalan dia, serba salah aku rasa. so i told her yang aku ambik "Pil Hormon Cina" ambik sendiri sebab nak tambah berat badan sebab berat turun mendadak and takleh naik. (padahal sebelum ni aku gak yang beria nak kurus)

Lepas tu doktor tu bebel kat aku, cakap bahaya kalau ambik pil tu tanpa suggestion doktor tambah tambah kalau pil hormon yang takde kkm and tak tau statusnya. And dia cakap gak pil hormon ni berbahaya sebab dia bukan sekadar boleh besarkan payudara tapi juga boleh sebabkan ketumbuhan dalam rahim macam kanser or cyst.

Lepas dah puas dia bagi ceramah free dia scan perut aku. uishh, rasa macam pregnant jer and fefeeling nak scan baby, haha. Dia scan sebab nak check kalau kalau ada apa apa yang abnormal kat rahim aku. Tapi takde apa pun. Time tu lak perut kiri aku macam sakit sikit mungkin sebab period kan and dia tanya sakit ke bila dia tekan situ. Bila dah kata sakit lagi dia tekan tekan and ambik gambar scan kat situ. uishh, mendera ke apa ni T_T"

 Then dah sudah tu dia ulang lagi ceramah dia tadi sambil tulis laporan kat kad kesihatan.. Aku just iye and okay kan jer sembil tebalkan muka dengan misi and pembantu doktor yang mendengar. T_T
And dia ada cakap gak, kalau period aku tak normal lagi lepas ni dia akan rujuk aku ke pakar gynaecology kat hospital besar sebab takut ada apa apa ketumbuhan.

Lastly dia bagi aku ubat tahan sakit jer. cesss... Aku taknak gi klinik dah. haha. Sekarang ni pun rasa macam dah normal, so okay la tu. stay normal yer my uterus.

If sesiapa yang ada masalah macam ni aku syorkan korang pergi klinik cepat cepat. Jangan menggelabah tak tentu pasal and pikir bukan bukan baru gi klinik ( macam aku :P ). Bukan apa, tak salah pun pergi check awal awal. Kalau ada masalah, dapat detect awal and dapat la ubatkan dari tak terkawal. Kalau yang dah kahwin tu kalau check awal awal mana tau dapat good news awal ke :P .

that's all.. thanks baca ;)

Friday, 3 June 2016

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Assalamualaikum and Hye...

Firstly, hakak nak ucap salam Ramadhan Al-Mubarak bagi Ramadhan yang kunjung tiba in a few days. Eh, esok last dah. Haa makan puas puas. Yang perempuan tu dah habis ganti ke belum puasa tahun lepas? tak habis ganti silalah bayar fidyah nanti :P .



Sebab dah nak masuk ramadhan maka aku tengok macam ramai jer promote biskut biskut raya. Sekali pandang macam sedap, Dua kali pandang okay dah tau memang sedap pun untuk dikunyah depan TV and bukannya untuk dibuat biskut raya.. heee. Sebab tu mak tak bagi aku buat kuih raya awal awal. Kalau boleh 2 3 hari nak raya baru dia bagi buat. Tu pun lepas buat kena cepat cepat sorok dalam almari. kalau tak, tak beraya la biskut raya tu.

So haritu aku try satu Resepi Biskkut Coklat ni and resepi biskut tu memang rangup and sedap dikunyah. (eh, cam pelik jer. apa apa jer la. hakak tak reti nak ulas and komen pasal makanan ni.. hehe)

Tanpa membuang masa resepi Biskut Coklat Rangup ialah :-

Bahan-bahan :

  • 250g Mentega  (hari tu aku guna daisy, lebih buat kek coklat before tu)
  • 160g Gula Halus (Kalau nak tambah manis or kurangkan pun boleh, berdasarkan selera masing masing)
  • 2 biji  Telur (Dalam resepi tu tulis 2 biji telur kuning tapi aku masukkan jer semua sebab taknak membazir. hehe)
  • 400g Tepung Gandum 
  • 50g Serbuk Badam (Option nak letak ke tak. aku tak letak pun)
  • 80g Tepung Beras
  • 50g Serbuk Koko (Diayak, sebab koko macam ketul ketul sikit. kang tergigit dalam biskut lak)
  • 2 Sudu Teh esen vanilla (Ni aku tak letak sebab baru perasan takde kat rumah. Function dia untuk hilangkan hanyir telur tu jer)
  • Coklat urai or apa apa jer hiasan yang korang nak letak.. hee



Caranya :


  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Kemudian masukkan Telur bersama essen vanilla
  • Masukkan serbuk badam, serbuk koko, dan juga tepung (tepung tu masukkan sikit sikit, jangan main terjah jer.) Pukul lagi hingga menjadi adunan yang lembut and uli pakai tangan. (Kalau lembut sangat tambah tepung sikit, agak agak tak melekat kat tangan gituu.
  • Uli adunan dan kemudian terapkan dengan acuan. (Suka hati lah nak buat bentuk bulat ke, bunga ke, petak ke or segi tiga.)
  • Lepas tu korang boleh la hias biskut korang tu. Nak letak coklat urai ke gula hiasan warna warni ke boleh jer. hakak letak gula hiasan bintang bintang jerrr. Baru la fefeeling "ku petik bintang, untuk kau simpan~~~" okay stop. Tau korang menyampah. haha
  • Last but not least, Bakar pada suhu 175'c selama 20 minit.
  • Nak tau dah masak ke belum cer torai tolak biskut tu. kalau dia dah gerak and tak melekat masak dah lerr tu.

Hari tu aku buat biskut ni dengan waiz. Bagus, rajin adik aku sorang nih. Aku pegang jer mesin buat kuih tu start la dia datang mintak "Kak Yong nak kacau" and aku " Dah jangan mengacau" .. Tapi last last bagi gak la dia buat sebab beria nak nolong. From the start sampai la dah siap bakar semua biskut dia tolong, tak gerak gerak dari dapur.  Lepas jer siap dia tertidur kat depan. Paham.. letih la tuuu. Aku ni pun sakit pinggang nak sudahkan.








Haaa, yang bulat bulat tekap tu waiz buat. Bulat jer dapatnyer.
 Acuan lain ntah kemana, tak jumpe.


Bunga bunga tu i buat hokay.. 
"Time belum bakar okay la, lepas bakar terus macam rupa takde harapan T_T"



Sama jugak perginya dengan Kek untuk birthday Abah ni. Time mula mula bakar kemain elok dia naik menggebu. Dah nak masak dia merudum macam pointer aku sem 2. Haish sedih betul. Terus huduh lepas aku letak toping, sebab toping coklat tu jadi berkolam T_T"



Ni la rupanya lepas bakar. Kan dah kata takde harapan.. haha T_T .

Ikut resepi atas tu dapat la dalam setengah balang bekas Tupperware besar tu and dapat la bertahan 2 hari untuk buat makan makan depan TV. Takleh nak kata apa, family aku ni semua badan keding (kecuali humairah :P) tapi memasing suka mengunyah tak kira masa. Nasib la tujuan utama buat biskut ni memang untuk makan makan.

Tu jer.. Selamat mencuba and selamat menjalani ibadah puasa yang bakal tiba. Salam Ramadhan ~



Sunday, 29 May 2016

Hapuskan Bulu dengan Homemade Sugar Wax

Assalamualaikum and hye.

Hair Wax Homemade...

Berhari hari plan nak update tapi asyik la ada jer masalahmya.. haa, today nak share cara buat hair removal jenis wax punya. senang cerita untuk cabut bulu bulu yang tak diingini lah. hee...

Some girls ada masalah dengan bulu bulu yang agak luar biasa dari yang sepatutnya kat tangan and kaki (tak tau nak cakap camne -_-) and kalau cukur pakai pisau cukur selalunya bulu yang tumbuh akan lebih tebal and lebat pulak.. lagi la haru dibuatnya.. T_T' . So the safe way is pakai lah hair wax untuk cabut bulu bulu durjana tu hingga ke akar.

Hair wax boleh didapati di kedai kedai macam watson and guardian. contoh brand yang ada hair wax ni ialah Veet, ada lagi jenama lain rasanya tapi aku tak tau.

Ada jugak peniaga peniaga online jual hair wax yang dorang buat dari gula and madu. Boleh gi cari dalam Insta and FB yer. Sebotol ada la dalam lingkungan rm 20-40 ikut kuantiti.

Tapi kalau nak jimat, buat sendiri jer la kan kan kan....

antara bahan bahan yang diperlukan ialah :-


  • Gula Pasir (dalam 2 cawan)
  • Lemon jus/ cuka/ Limau nipis (dalam suku or setengah cawan)
  • Madu dalam 2-3 sudu besar (suka hati nak tambah ke tak) 

Cara-caranya:-

First, korang masukkan jer gula tu dalam periuk and petik api. Api tu slow or kecik jer satgi jadi gula hangus pulak. then kacau kacau la sampai dia start cair.


Lepas tu masukkan jus lemon or cuka or limau tadi and kacau lagi.keep on kacau sampai gula larut (Fyi, benda ni mengambil masa yang agak lama. So sabarrrrrr . api biar kecik jer. And kalau nak masukkan madu boleh masukkan madu.


Kacau sampai dia dah berbuih and menggelegak and keep on kacau. haa, part ni kena jaga jaga sikit sebab taknak wax korang keras sangat or cair sangat. 

Untuk lebih selamat try tutup api sekejap untuk tengok warna wax korang. it should be light brown. kalau kuning kuning kencing (maaf terpengotor :P ) maksudnya masih belum masak wax korang tu.

Agak agak dah masak wax korang tu biar dia sejuk kejap dalam 10 minit then baru salinkan bekas.

TAKE NOTE: Jangan gegedik nak try test pegang wax tu walaupun lepas 10 minit. Melecur satgi. Time nak pakai pun pastikan wax tu sejuk or suam suam susu bayi baru pakai (peribahasa baru). 

Tunggu la dalam sejam and tengok keadaaan wax korang. Kalau tak keras sangat, just guna tanpa panaskan. Kalau keras, boleh rendamkan dalam air panas sampai wax tu lembut baru guna.


Cara Guna:-

Cara nak guna korang boleh terus apply kat kawasan yang korang nak cantas guna sudu yang sesuai. Sapu tu jangan la nipis sangat and jangan la tebal sangat sebab lepas tu nak tampal kain cotton kat area yang dah sapu wax tu.

Kain cotton tu pandai pandai la cari, Aku hari tu pun kebas kain batik lama mak aku ;P , Menjeling mak sebab tengok kain batik dia compang camping kena potong.

Dah sapu wax then tampal kain cotton. biar 1 minit, and cabut laju laju dari arah yang berlawanan dari arah bulu tu.

Feeling dia.. perghhh,.. N.I.K.M.A.T, haha. Sakit sikit tapi bagusnya nanti bulu yang tumbuh lagi halus berbanding kalau cukur pakai pisau cukur.

Haa that's all... Nak cuba boleh cuba. Taknak cuba boleh pergi beli hair wax kat kedai or korang boleh pergi spa ke mana mintak dorang cabut/wax bulu bulu tu.. euwww... hahah

daaa... salam 1 pagi.. ehh salam subuh.
Thanks baca ;)