Pages

Follow by Email

click to see ahmad maslan face :D

Sunday, 25 October 2015

Haid dan Istihadhah

Assalamualaikum dan haiii..

Aku pasti ramai perempuan perempuan kat luar sana tu agak payah untuk bezakan darah haid and istihadhah. Begitu juga dengan aku.


Dulu aku selalu pelik bila ada kawan yang berdarah lama lama ni. weii tak kering ke darah korang? then lagi pelik bila ada orang kata dia pernah datang haid sampai 2 bulan. perghhh... lamanya cuti, aku pun time tu sangatlah nerd bab bab ni maka angguk angguk jerla dengar cerita dorang sambil kata bestnya.

Dah besar ni la baru tahu apa itu darah haid and istihadhah.
Then nak tau lebih lanjut maka aku search la sikit pasal darah istihadhah. then termasuk dalam wikipedia. wikipedia kata darah istihadah ni darah penyakit yang disebabkan urat yang pecah/putus. erkkk.. seram pulak rasanya. kenapa kat situ pun nak pecah. ngeri.

Korang kalau nak bezakan mana satu darah haid dan darah istihadhah lihat gambar gambar di bawah and bandingkan la dengan pengalaman korang. ingat balik sama ada yang datang tu haid ataupun istihadhah.
Tapi yang pasti time darah istihadhah korang harus solat yer. cuma setiap kali nak solat tu pergi cebok dulu and ambik wudhu' balik.




Satu lagi kalau korang datang haid lebih 15 hari silalah mandi wajib and solat pada hari ke 16 tu. sebab lepas tu dikira darah istihadhah. ada juga ustaz kata ikut kebiasaan period tu. contohnya, jika  korang selalu cuti untuk 7 hari then ada satu bulan tu dia datang lebih 7 hari maka habis hari ketujuh tu korang boleh mandi wajib dah.


kalau yang datang istihadhah hingga berbulan tu sila guna cara pengiraan yang ini

jika haid kebiasaannya seminggu maka lepas seminggu digalakkan mandi wajib.






Contoh haid dan pengiraan yang mengesahkan ianya haid atau istihadhah.


 darah yang keluar sekejap sekejap and tak cukup 24 jam selepas 15 hari maka darah tu bukan haid.



see.. keluar darah istihadhah masih kena solat yer. kalau tinggal kena ganti balik


that's all. hopefully this entry membantu lah yer.
i must do this entry sebab aku sendiripun masih confuse. bila lebih dari masanya and masih tak berapa suci lagi. maka dengan mudahnya otak set, relax lah cuti lagi tu. tak yah mandi wajib lagi. heheh

honestly every muslimah should concern about this. penting... sebab melibatkan solat. that time bila kita dah habis on 7 or 15 days and kita masih tak mandi wajib, wat lex wat peace... maka kita dah dianggap meninggalkan solat dengan sengaja.

that's all. daa.. thanks sudi singgah :D

No comments: