Posts

Showing posts from September, 2015

Hantar Tasha Ke Airport and then ke US

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari tu dah buat entry pasal kitaorang lepaking together gether (Oh My English !)
So hari ni nak buat entry pasal hantar tasha ke Airport lak sebab dia nak study obersi (Oversea) kat US.


minah nak gi obersi tu kata family dia nak bertolak pukul 2, lambat kena tinggal. so aku dengan semangat usin bolt pukul 12 dah keluar rumah (gi settle payment kat bank dulu). then singgah rumah asra dulu untuk solat apa semua.

p/s: asra ni penternak kucing yang berjaya. and most of it adalah kucing parsi yang berbulu kembang lagi gebu. auwwww....

aku pun sempat la beramah mesra dengan ibu asra dan kucing kucing dia. Time nak solat tu pun elok jer dia duduk sebelah aku. ehh geram pulak haku. (kucing jer la, takkan ibu asra pun nak join sekali duduk sebelah aku, tak khusyuk aku satgi)

Then gerak ke rumah tasha tapi jeng..jeng..jeng... family member dia semua relax jer lagi. uwan dia pun baru sampai, ayah dia tengah solat. okay fineee.. puas aku rush dari pukul 12 ta…

masalah windows 8.1 dan komputer HP

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sekarang ni aku tengah menjalani praktikal kat Hospital bla..bla..bla..
and dalam bulan 7 hari tu hospital ada sewa dalam 20 buah komputer hp dengan window 8.1.

komputer dah cantik, windows pun nampak macam gempak tapi masalah yang kerap berlaku adalah kalau korang nak shut down then tetiba gak windows tu menggedik nak configure and update bagai korang tak dibenarkan sama sekali terus switch off power cable. Korang kena bagi dia buat hal dia dulu and shut down sendiri.

kalau korang nak shutdown gak time dia configure or update tu memang 2 or 3 kali lepas tu komputer korang tak boleh on terus or tak boleh masuk windows.
macam nokharom jer perangai komputer ni. sebab kes ni gak la aku kena angkat komputer seluruh hospital. hmm sabar jer la.

setakat ni ada 3 kes dah.

kes pertama:

Jadi kat dewan bedah hospital ni. dahla nak masuk dewan bedah punya payah sebab nak kena tukar baju semua.

kes dia sebab time komputer tu tengah update time dia nak shut down …

Hari Hari Terakhir Hangout Dengan Taashort.

Image
i really love to hangout with them. mana taknya kalau dah bertiga memasing kemain cepat jer tumbuh tanduk. then kaki macam gatal jer nak berjalan sana sini. sorang rancang..sorang sokong sorang realisasikan maka puffff sampai la tempat yang ingin dituju.





TIBA TIBA..........











tetiba gak ter-pergi tutti fruitti. nampak tak kalau dah bertiga mesti banyak dia punya ter tu. konpem ada punya la. lagi satu kalau keluar sama sama confirm 99.9999 % yang mulut akan disumbat dengan pelbagai makanan. mana tak gemuknya aku duduk rumah. haishhh    -_-''


ON OTHERS DAY~ (Real Hangout)

p/s: jangan tanya kenapa aku nampak tinggi time drive. :P






i totally adore the taste of nandos. rasa sos peri masam yang just nice and ayamnya pulak sangat gebu macam pipi kak jemah. aku try buat pulak kat rumah tapi macam jauh beza rupanya. haremmm tak jadi. *Sesuka hati ubah resepi macam mana nak jadi*



keluar dari karaoke memang dah nak maghrib tapi oleh sebab memasing tumbuh tanduk so sanggup la gi carik surau un…

MEMBUAT KABEL LAN/UTP (STRAIGHT)

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

hari ni nak cerita sikit pasal buat cable straight UTP/LAN.
mesti ada yang gorek hidung then jentik taik hidung tu ke screen komputer kan sebab benda simple camni pun nak post.
ehh biar la, apa salahnya berkongsi ilmu kan kan kan...

okay takyah bebel panjang panjang jom kita mula yer :D

first of all pastikan anda ada tools seperti :


crimping toolsRJ 45 connectorUTP/LAN cableCable tester


Cara membuat kabel UTP/LAN :


1. potong kabel setakat mana yang korang nak guna.
2. buang kabel luar LAN dalam 1.5 cm tapi pastikan kabel kebel kecil tidak terpotong.
3. urutkan kabel kabel kecil agar lurus dan masukkan kabel kabel kecil mengikut urutan ke dalam RJ45 connector

4. masukkan kabel dalam RJ45. pastikan semua hujung kabel kecik menyentuh hujung connector.


5. setelah kabel kabel kecil berada dalam posisi yang betul. kepit RJ45 connector menggunakan crimping tools.




Cara Menguji cable LAN :-
1. mencuba terus pada komputer dan internet
2. menggunakan cable teste…

LATIHAN INDUSTRI DI HOSPITAL K.PILAH (POLITEKNIK MUADZAM SHAH)

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

hari ni entry aku pasal apa yang berlaku sepanjang latihan industri ni. walaupun sebenarnya bosan ya amat bila praktikal dekat Hospital Tuanku Ampuan Najihah. Namapun hospital so macam tak banyak sangat kerja and kes.

Yang paling kerap staff hospital call pun just mintak tolong sebab printer tak boleh print.
Sedih gak la sebab selalunya macam tak tau nak tulis apa dalam jurnal refleksi and 2 or 3 minggu sekali baru la dapat update tu pun atas kebaikan pak cik google.
paling kelakar bila wad bersalin call sebab dah seminggu tkde internet, sekali check cable longgar. mengamuk che mat, dahla dah seminggu baru nak report. haha

Tapi tak der la pishang sangat bila dapat ronda ronda keliling hospital,

Dapat masuk dewan bedah:-
kat sini korang kena tukar baju hospital (baju asal korang cabut semua except yg dalam dalam tu) and kalau yang pakai tudung tu kena bukak tudung and pakai topi untuk bedah tu *tak tau apa namanya*. tapi ada gak yang macam spesis …

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D