Pages

Follow by Email

click to see ahmad maslan face :D

Wednesday, 30 September 2015

Hantar Tasha Ke Airport and then ke US

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari tu dah buat entry pasal kitaorang lepaking together gether (Oh My English !)
So hari ni nak buat entry pasal hantar tasha ke Airport lak sebab dia nak study obersi (Oversea) kat US.


minah nak gi obersi tu kata family dia nak bertolak pukul 2, lambat kena tinggal. so aku dengan semangat usin bolt pukul 12 dah keluar rumah (gi settle payment kat bank dulu). then singgah rumah asra dulu untuk solat apa semua.

p/s: asra ni penternak kucing yang berjaya. and most of it adalah kucing parsi yang berbulu kembang lagi gebu. auwwww....

aku pun sempat la beramah mesra dengan ibu asra dan kucing kucing dia. Time nak solat tu pun elok jer dia duduk sebelah aku. ehh geram pulak haku. (kucing jer la, takkan ibu asra pun nak join sekali duduk sebelah aku, tak khusyuk aku satgi)

Then gerak ke rumah tasha tapi jeng..jeng..jeng... family member dia semua relax jer lagi. uwan dia pun baru sampai, ayah dia tengah solat. okay fineee.. puas aku rush dari pukul 12 tadi.
Tapi takpelah dapat lepak lepak sambil usha abang dia yang rupa copy paste tu.

p/s: on the way nak gi KLIA sempat lagi aku berlumba dengan abam (abang) tasha nih. wira (aku tak ingat wira or waja tp yg pasti proton. hehe) lumba dengan avanza.
mesti korang agak aku bawak wira kan. tapi silap beb..  tu abam dia bawak.

*ehh cam berlagak jer. padahal nak bayar tol pun orang belakang yg bukakan tingkap and bayar.*



Yeayy dah sampai airport sebelum asar lagi. flight minah ni pukul 9 or 11 malam gitu. erkk..
takpelah boleh lepak lagi yer dak. 
oh yer. tasha ni ala ala hipster sebenarnya tapi oleh sebab dia ni bawah JPA maka kena pakai ala ala skema sikit. tu pun banyak yang tak ikut. ehh steady jer la kan.

p/s: aku bukan lepas beranak walaupun pakai stokin belang belang gitu. just nak jaga aurat jer *kononnya*




entah apa kerjanya. buruk benor posing kau.

i don't care terkangkang asalkan makin tinggi. hikss..







Asra : Acik.. Uwan.. jom kita selfie
Uwan : uwan posing gini boleh? atok kau kata jelingan uwan menggoda.. aummm..




asra: Cik kiding...cik kiding.. jom la sekali selfie sekali
cik kiding: krik..krik..krik.. 


*bagusnya uwan tasha ni siap bawakkan bekal untuk cucu dia ni. tapi bagus gak cucu dia sebab pilih Mcd dari donut uwan eh. haiyoo*




Dalam pukul 6 gitu JPA dah suruh bebudak ni berkumpul and bla bla bla (malas nak cerita)
then on that time gak lah si gendut bin tuttt tu nak chat and call tasha bagai. 
ehh move on lah.. tasha nak cari abam mata biru kat sana. engkau apa hado, lemak jer banyak. ppuihh...
*astaga jahat sungguh mulut*

sian wooo.. bukan senang tau perempuan nak move on, then bila perempuan tu dah stabil mental dia kau nak kacau kacau lagi. berdarah balik hati dia tahu.
*ayat kemain.. cam ayat drama jer*

time kami nak balik memang masing masing bertakung jer kat mata tu. bye tasha tinggal la kau kat situ hingga malam. kalau nampak cahaya terang lagi putih jangan pergi.. ikut ahmad tau, jangan ikut cahaya tu.. sob..sob..


muka tasha yang alone lagi sendu sebab family tak tunggu sampai malam. 

ketika tasha sedang berduka sebab nak fly obersi kami dua ekor ni sempat melayan chicken chop yang kononnya rm5 kat banner depan kedai tapi bila tengok menu empat belas hengget. apakah? dah tamat promosi ke?


tak cukup dengan chicken chop kami dua ekor ni pergi karaoke untuk kurangkan rasa sedih yang menambat jiwa dan raga. jerit punya jerit dalam karaoke tu baru lega sikit. 

aku musykil yang kitaorang ni bersedih atau celebrate pemergian tasha. takpelah.. janji lega sikit perasaan sedih tu. sob..sob.. *hingus meleleh*


and minah tu lak ............









Selamat sampai dah kat michigan, US. siap gi party glow in the dark bagai. 
semoga berbahagia lah mak di sana yer. jumpa abam hensem sila tangkap gambar and send kat aku yer. hiks..hiks.. *gegedik*

That's all. Daa...




Tuesday, 29 September 2015

masalah windows 8.1 dan komputer HP

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sekarang ni aku tengah menjalani praktikal kat Hospital bla..bla..bla..
and dalam bulan 7 hari tu hospital ada sewa dalam 20 buah komputer hp dengan window 8.1.

komputer dah cantik, windows pun nampak macam gempak tapi masalah yang kerap berlaku adalah kalau korang nak shut down then tetiba gak windows tu menggedik nak configure and update bagai korang tak dibenarkan sama sekali terus switch off power cable. Korang kena bagi dia buat hal dia dulu and shut down sendiri.

kalau korang nak shutdown gak time dia configure or update tu memang 2 or 3 kali lepas tu komputer korang tak boleh on terus or tak boleh masuk windows.
macam nokharom jer perangai komputer ni. sebab kes ni gak la aku kena angkat komputer seluruh hospital. hmm sabar jer la.

setakat ni ada 3 kes dah.

kes pertama:

Jadi kat dewan bedah hospital ni. dahla nak masuk dewan bedah punya payah sebab nak kena tukar baju semua.

kes dia sebab time komputer tu tengah update time dia nak shut down dia main cabut plak gitu. masalahnya baru 2 or 3 hari pasang dah rosak -_-" memang tak boleh nak on langsung. bunyi kipas pun takde.

once aku dengan sekuat tenaga dah angkat komputer tu ke makmal ICT and Che M** dok clear CMOS dia baru okay.

kalau korang tertanya tanya CMOS tu apa, korang try la bukak casing komputer (CPU/unit sistem) baru and dekat motherboard tu ada butan kaler kuning. haa tekan jer menatang tu. then sambung balik power supply. sebelum nak tekan bnda tu kena cabut semua wayar tau termasuk power supply.

kes kedua:

haa yang ni jadi kat komputer baru penolong pengarah yang tersangat la kuat membebel.
aku pun tak tau apa dia buat tapi yang pasti dalam seminggu dua or tiga kali gak la aku pergi bilik dia sebab masalah dia dengan komputer. aku agak dia buta IT sebab masalah popup pun dia call ICT. hmm sabar jer la aku ni.

and satu hari tu tetiba pulak komputer dia tak boleh on. aku try clear CMOS pun tak menjadik. ahh sudah.. nak taknak terpaksa aku keluarkan tenaga janton aku and angkat komputer sejauh 200 meter dari ICT. check punya check hmm memang rosak terus. terus tukar motherboard baru. perghh..

kes ketiga:

jadi kat bilik store. tapi yang ni just tak boleh load window jer.
try restart balik pun tak boleh. Dia terus masuk skrin biru "Choose an option".

oleh sebab dia dah bagi option maka pilih jer la troubleshoot and aku buat refresh PC. tapi masih hampeh jawapannya. so nak tak nak pilih troubleshoot and buat system recovery. barulah demam kura kura windows ni sembuh and boleh guna macam biasa. nasib baik berjaya kalau tak mengangkat PC lagi la jawabnya.

Monday, 28 September 2015

Hari Hari Terakhir Hangout Dengan Taashort.

 i really love to hangout with them. mana taknya kalau dah bertiga memasing kemain cepat jer tumbuh tanduk. then kaki macam gatal jer nak berjalan sana sini. sorang rancang..sorang sokong sorang realisasikan maka puffff sampai la tempat yang ingin dituju.

kenduri doa selamat kat rumah tasha tapi lepas tu tasha pun selamat berjalan dengan kitaorang. horayyy..

kononya lepas kenduri nak gi makan pizza and pergi ulu bendul. saja saja nak lepak bersama KONONNYA.
maka sampai ke ulu bendul. lepak sambil makan pizza sat.



TIBA TIBA..........

tetiba tersampai ke giant seremban. rehat sat driver penat.












tetiba gak ter-pergi tutti fruitti. nampak tak kalau dah bertiga mesti banyak dia punya ter tu. konpem ada punya la. lagi satu kalau keluar sama sama confirm 99.9999 % yang mulut akan disumbat dengan pelbagai makanan. mana tak gemuknya aku duduk rumah. haishhh    -_-''



ON OTHERS DAY~ (Real Hangout)

as usual aku memang akan jadi driver.

p/s: jangan tanya kenapa aku nampak tinggi time drive. :P



oleh sebab memasing tak makan lagi gi nandos dulu. lapar kot.




i totally adore the taste of nandos. rasa sos peri masam yang just nice and ayamnya pulak sangat gebu macam pipi kak jemah. aku try buat pulak kat rumah tapi macam jauh beza rupanya. haremmm tak jadi. *Sesuka hati ubah resepi macam mana nak jadi*



lepas jer makan gi karaoke. ehh kemain kan. tahu kat abah mati haku.

keluar dari karaoke memang dah nak maghrib tapi oleh sebab memasing tumbuh tanduk so sanggup la gi carik surau untuk solat and teruskan aktiviti hangout nih.


as i said. sempat lagi singgah tutti fruitti
beli kat tutti fruitti tapi makan kat dominos. yeahh kami memang rear. apa kejadahnya perangai memasing.

alang alang dah makan aiskrim lapar pulak kan. gi makan kat restoran amenda ntah. tapi apakan daya kuey teow kungfu dia masin nak mati. kat situ gak aku kena stroke sebab darah tinggi. okay tipu.



and lagi sekali alang alang dah makan kita gi kompleks sukan pulak . dah malam still tak reti nak balik. nasib baik la abah takde rumah kan. kalau ada memang abah tampar tampar muka aku kan.

makcik tu kejadah dia senam robik mengangkang. nah la belanja sikit.

oleh sebab tengkuk aku dah cramp drive sepanjang hari and oleh sebab dah malu tahap gaban sebab drive memalam lupa bukak lampu dan ditegur oleh staff  LINA MADU (kedai dia dekat dengan rumah aku) maka kami pun bawak bawak bertaubat and pulang kerumah.

nice day ever. and tasha pun dah selamat belajar dan belajar masak di US. hahahaha.. nak kena duduk us dulu baru nak belajar masak budak tu. 

that's all ;D


MEMBUAT KABEL LAN/UTP (STRAIGHT)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

hari ni nak cerita sikit pasal buat cable straight UTP/LAN.
mesti ada yang gorek hidung then jentik taik hidung tu ke screen komputer kan sebab benda simple camni pun nak post.
ehh biar la, apa salahnya berkongsi ilmu kan kan kan...

okay takyah bebel panjang panjang jom kita mula yer :D

first of all pastikan anda ada tools seperti :


  1. crimping tools
  2. RJ 45 connector
  3. UTP/LAN cable
  4. Cable tester
Crimping tools
UTP/LAN cable
RJ 45 connector

Cable tester


Cara membuat kabel UTP/LAN :



1. potong kabel setakat mana yang korang nak guna.

2. buang kabel luar LAN dalam 1.5 cm tapi pastikan kabel kebel kecil tidak terpotong.

3. urutkan kabel kabel kecil agar lurus dan masukkan kabel kabel kecil mengikut urutan ke dalam RJ45 connector

ikut turutan macam ni : oren putih, oren, hijau putih, biru, biru putih, hijau, coklat putih, coklat.

4. masukkan kabel dalam RJ45. pastikan semua hujung kabel kecik menyentuh hujung connector.



5. setelah kabel kabel kecil berada dalam posisi yang betul. kepit RJ45 connector menggunakan crimping tools.




Cara Menguji cable LAN :-

1. mencuba terus pada komputer dan internet

2. menggunakan cable tester :- pastikan kelapan lapan lampu di cable tester menyala kesemuanya secara beturutan.



itu jer. dah siap. so balik ipta nanti korang boleh pakai kabel tu untuk download movie dalam LAB time lecturer mengajar. awesome kan idea aku. jangan lupa cuba ;)

that's all. thanks sudi membaca.





Sunday, 6 September 2015

LATIHAN INDUSTRI DI HOSPITAL K.PILAH (POLITEKNIK MUADZAM SHAH)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

hari ni entry aku pasal apa yang berlaku sepanjang latihan industri ni. walaupun sebenarnya bosan ya amat bila praktikal dekat Hospital Tuanku Ampuan Najihah. Namapun hospital so macam tak banyak sangat kerja and kes.

Yang paling kerap staff hospital call pun just mintak tolong sebab printer tak boleh print.
Sedih gak la sebab selalunya macam tak tau nak tulis apa dalam jurnal refleksi and 2 or 3 minggu sekali baru la dapat update tu pun atas kebaikan pak cik google.
paling kelakar bila wad bersalin call sebab dah seminggu tkde internet, sekali check cable longgar. mengamuk che mat, dahla dah seminggu baru nak report. haha

Tapi tak der la pishang sangat bila dapat ronda ronda keliling hospital,

Dapat masuk dewan bedah:-
kat sini korang kena tukar baju hospital (baju asal korang cabut semua except yg dalam dalam tu) and kalau yang pakai tudung tu kena bukak tudung and pakai topi untuk bedah tu *tak tau apa namanya*. tapi ada gak yang macam spesis tudung punya, and kena masuk dalam baju. bila pakai benda tu sumpah rasa macam alien weh. segan ya rabbi. and nak masuk kena tanggal stokin serta pakai selipar yang disediakan.

Unit Sterile:-
lebih kurang kena macam dewan bedah gak. tapi dorang masih boleh bertolak ansur lagi. dorang just suruh pakai baju jer. lega rasa. kalau tak mesti segan tahap dewa. dahla ada abang hensem yang naik motor kawasaki ninja dalam tu.. wuuu.. piwittt ...

Jabatan Forensik + Bilik mayat:-
yang ni aku masuk pintu depan jer sebab suasana dia memang terasa seram walaupun siang. bila dia suruh letak komputer dalam bilik bedah siasat mayat aku terus keluar. sumpah jebon tak sanggup. takut wehh.. mana tau kang ada pulak yang berkenan and ikut aku balik kan.
p/s: cam kat bawah ni rupa bilik bedah siasat mayat *ehsan encik google*

Unit Hemodialysis:-
yang ni tempat orang cuci darah sebab kegagalan buah pinggang gitu.
tempat ni okay tapi ada satu bau yang sangat menyengat. tak tau bau apa. sama ada darah or apa apa liquid yang digunakan. and tempat ni kira seram gak bagi aku sebab ternampak depa cucuk pesakit tu and nampak darah pesakit mengalir macam air dalam straw. k stop.. euwww.

banyak lagi tempatnya tapi macam tak best sangat kan so malas cerita.

seriously praktikal yang melibatkan networking tersangat la kurang. paling ohsem pun suruh aku betulkan switch dekat cara kerja yang rosak sebab hujan. hurmm.. tu jer la *nangis jap sebab nyesal ambik kat hospital*

TAPI... bestnya bila kau lalu kat pintu pagar, mak guard akan bukakan pintu untuk kau. rasa macam bos sat.. ehem..ehem..*kalau pakai pas hospital*. kalau tak pakai memang bergaduh sampai masam muka dengan mak guard tu. dia tetap tak bagi kau masuk.

k that's all..