Posts

Showing posts from 2015

Zombie Gadget

Image
hye again.

family aku ni tiap tiap malam ada buat bacaan hadis hadis nabi (we call it "Ta'lim". sorry aku tak berapa reti nak describe. dalam tu ada ayat al quran, pasal solat, sedekah, ilmu, ikhlas, ramadhan. senang cerita memang complete pasal islam).



memang sejak kecik lagi abah and mak dah didik kitaorang untuk duduk dalam majlis ta'lim tu and for sure dengan adab seperti tutup aurat dengan sempurna and berikan tumpuan kepada bacaan ta'lim tu sebab majlis majlis ilmu macam tu malaikat akan duduk dengar sekali.


honestly, aku pun tak ada la selalu sangat berikan tumpuan dengan sempurna. selalunya bila tengah ta'lim tu aku akan sakat orang or menconteng buku or kadang kadang main gadget. lagi teruk bila aku pura pura tidur time ta'alim. turn aku baca pun aku selalu ngelat tapi aku suka jer dengar. sebab setiap hadis yang dibacakan tu umpama nasihat and pendoman hidup.

maaf panjang sangat bebel. okay start cerita.



so malam tadi time majlis ta'lim tu s…

My Brothers and Kenangan Bersama TUDM =D

Image
hye..hye..hye..
Minggu lepas Angah berhenti belajar then 2 hari lepas Dikpi balik rumah sebab jatuh jamban kat madrasah so kira takde la alone sangat jiwa lelaki aku nih. kalau tak, rasa hambar sangat. rasa cam sensorang jer kat rumah sebab tak ngam dengan budak budak kecik 2 orang tu, Dengan humairah lagi la tak ngam sebab dia perempuan. Bila ada 2 orang tu rasa macam ada geng sebab dorang suka sakat and berkomunikasi dengan aku. almaklumla aku nih sangatlah malas nak berkomunikasi, kalau boleh nak memerap jer dalam bilik. kadang kadang bila waiz banyak tanya pun aku marah kata bising.


and today such others bored day kat tempat praktikal ni. macam biasa kerja aku adalah download movie, bukak facebook, baca blog blog and kadang kadang cuba untuk siapkan report.

then suddenly Dikpi wassap dalam group family. ingatkan amenda la dia dok hoi hoi orang rupanya nak tunjuk baju yang dia buat sendiri.. yang dia jahit sendiri. punyalah bangga kan dapat buat baju t-shirt sendiri. bila aku kata ma…

Haid dan Istihadhah

Image
Assalamualaikum dan haiii..

Aku pasti ramai perempuan perempuan kat luar sana tu agak payah untuk bezakan darah haid and istihadhah. Begitu juga dengan aku.


Dulu aku selalu pelik bila ada kawan yang berdarah lama lama ni. weii tak kering ke darah korang? then lagi pelik bila ada orang kata dia pernah datang haid sampai 2 bulan. perghhh... lamanya cuti, aku pun time tu sangatlah nerd bab bab ni maka angguk angguk jerla dengar cerita dorang sambil kata bestnya.

Dah besar ni la baru tahu apa itu darah haid and istihadhah.
Then nak tau lebih lanjut maka aku search la sikit pasal darah istihadhah. then termasuk dalam wikipedia. wikipedia kata darah istihadah ni darah penyakit yang disebabkan urat yang pecah/putus. erkkk.. seram pulak rasanya. kenapa kat situ pun nak pecah. ngeri.

Korang kalau nak bezakan mana satu darah haid dan darah istihadhah lihat gambar gambar di bawah and bandingkan la dengan pengalaman korang. ingat balik sama ada yang datang tu haid ataupun istihadhah.
Tapi yang pa…

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D