Posts

List of Stories

An Introvert??

assalamualaikum and salam sejahtera...

so today i would like to talk about "introvert" and me for sure since this is personal blog.

so the word introvert been used to describe ashy/reticent person and i am one of those person even though i looks fine on social media.

i don't know if it has a stage of introvert or something like that but for me i guess it's kinda worst. and the reason why i said so is.... :
. . . . 1- everyday i try my best to talk with someone and be friendly. i think i just speak less than 100 words everyday. this is happen because i'm so afraid to start a conversation since i don't know how to start and i'm afraid how they will respond and gonna think about me..
2- most of my times is on social media. i speak through social media. i make friends through social media. i look's totally fine just like others peoples who going crazy with their gadget and social media. But still i just post everything i want and when people respond to me…

Rude Anonymous?

Image
assalamualaikum and salam sejahtera,

So semalam aku ada post pasal kisah aku mengangkut seluar jeans yang baru basuh sekali dengan penyangkut baju gi kerja. And then ada anonymous komen macam ni......
. . . .
.
erm WOW... just WOW!!!
Dia ingat aku ada "long-listed ex" macam Taylor Swift ke? Aku lepas habis SPM baru start couple-couple ni. Tu pun takdenya nak dating bagai, mostly jumpa time lepak ramai ramai dengan geng kitaorang (which is aku satu satunya perempuan yang sesat dalam geng tu.. hahah)
Time Dip lagi sorang and lepas dip sorang lagi...  hahahah and now i'm single!!!!!!!   HAHAHAH
Tapi takpelah sis bahagia jer and aku pasti yang comment ni mesti kerja salah satu jebon yang aku kenal -_-"
Btw, thanks for the comment and i don't have a long-listed ex yer...  Daa~

SEBUAH KISAH SERAM DI PAGI HARI

Image
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Setelah sekian lama tak update blog so hari ni aku ada kisah seram untuk korang,
Ceritanya bermula bergini, setelah beberapa bulan tanam anggur tanpa hasil maka aku pun dapat la kerja atas ehsan supervisor aku time praktikal and aku dah kerja dekat 2 bulan jugak la dekat syarikat ni.
Nak dijadikan cerita pagi tadi aku kelam kabut nak gerak gi kerja (biasa la tu perangai aku lagi 10-15 minit nak masuk kerja baru gerak, sejenis manusia yang tak reti nak gerak awal) so aku pun sarung kasut, ambik helmet and naik motor yang ada berdekatan kain baju yang mak gantung dengan penyangkut baju dekat penyidai buluh. And aku pun terus pecut motor gerak gi kerja dengan pintu pagar rumah tak tutup. 
Ni kalau kambing masuk memang sihat uwan aku mengejar kambing keliling rumah and memang bernanah telinga mak abah aku kena bebel dengan uwan aku. Tapi apa aku kisah, aku dah lambat nak pergi kerja so melulu jer la dengan harapan mak tutup. "Erm maafkan kak yong…

Gambang Water Park. (For the last sem vacation)

Image
Assalamualaikum and hye..


Oleh sebab last sem ni quite tough and busy so aku and ady plan nak keluar and spend masa berjimba sepuas puasnya. At first nak ajak roomate tapi roomate pun last minute cancel. Last last berdua jer la.

If nak pergi mana mana dari poli ni aku akan suruh ady datang jemput pepagi buta, selalunya pukul 7/8 dah gerak dari poli (takde la buta sangat, nama pun zu). Bukan apa, kitaorang ni selalunya plan lain and lain menyinggahnya. Dengan tak tau jalan and takut sesat ke nanti kan,, Lagi satu masalahnya ke aku la, kalau bersiap memang lama sikit.. heee. sampai si ady pun kata "aku rasa aku boleh mati kering dulu kalau tunggu kau siap" hahah, biadap betul.


So dipercepatkan cerita, hujung sem ni kitaorang plan nak gi Gambang Water Park. Lagipun aku nak belajar berenang kenkononnya.. :P

Dari muadzam ke Gambang cuma ambil masa 50 minit ++ gitu. ingatkan jauh rupanya dekat jer gambang water park tu. Dari simpang 4 gambang tu korang masuk kiri and straight samp…

Tomyam Telur (Resepi Campak Campak)

Image
Assalamualikum and hye..

I'm not really pro in cooking but aku sangatlah pro dalam prosak resepi orang. kehkeh..

So far aku duduk kat politeknik ni banyak jugak la benda yang peliks peliks aku try and error. First first aku prosakkan maggi ayam. Aku campurkan setengah sudu asam jawa dengan 2 biji cili yg dihiris halus. Rasanya macam tomyam ayam pun ada. sedap..sedap..

Then kitaorang pernah buat "Kari Susu". Sebagai student yang melanggar peraturan asrama memang takde kerja la kitaorang nak beli barang dapur tiap tiap hari and memang takde la nak spare santan serta bahan lain. Yang ada cuma kentang, bawang, and telur. Muka memasing pun dah macam kentang dah.

Actually, time tu first time buat kari tanpa santan and bila rasa macam pelik and kurang sikit, Aku tak puas hati dengan rasanya so nak tambah susu tepung tapi roomate pulak taknak (sebab takut rasa lagi pelik) . Dia langkah keluar jer dari pintu aku cepat cepat letak susu and then suruh dia rasa balik. Dia kata sedap…

Girls Vs Boys

Assalamualaikum and Hye..

Topik hari ni aku nak cakap pasal friendship antara boys and girls. For sure both of its had pros and cons tapi ni cuma dari sudut pandangan and experience aku.

Sejak kecik aku ni memang ramai kawan lelaki dari perempuan, almaklumla dulu ganas sikit, sekarang jer acah acah sopan.. *muntah*..

perbezaan antara kawan perempuan and lelaki ni yang paling ketara ialah :-

1) Bila Gaduh...
Lelaki :- Hari ni gaduh, esok lusa dah boleh ajak lepak dah.

Perempuan :- 5 tahun lepas punya gaduh pun belum tentu boleh baik lagi

2) Mengutuk...
Lelaki :- Depan depan kutuk macam macam.. macam kita la member dia paling teruk. tapi kat belakang kemain kata rindu nak lepak apa semua.. ehemm...

Perempuan :- Bila jumpa depan be like "Ehh rindu la, lama tak jumpa.. ermm". Jalan dalam 7 langkah dari orang tu start la dia mengutuk kat kawan sebelah kata bedak kita tebal 10 inci lah, asyik berkepit dengan pakwe and so on.

3) Tolong...
Lelaki :- Bila member call mintak tolong te…

Ramadhan Tiba

Image
Assalamualaikum and hye..

Eh, esok dah puasa. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru sebulan lepas aku dapat cuti raya seminggu time praktikal, alih alih nak puasa balik dah.

Anyway i wish u guys Selamat Berpuasa and jangan lupa sahur. Selalunya hari first ni mencabar sikit and ada orang kata yang lipas pun boleh nampak macam kurma time puasa. Tapi yang perempuan rasanya okay jer kot, almaklumla baru ganti puasa, hee. (bukan semua)



Pada aku, apa yang membezakan puasa ni dengan tahun lepas ialah tahun ni hari first terawih lagi aku dah ponteng :P and puasa tahun ni half kat rumah half kat poli (tahun lepas dekat rumah).

Sedih pulak nak berpuasa kat poli, mana taknya dulu sem 2 bila kena berbuka sorang sorang pun nangis dekat effa, jadi kerja pulak effa pujuk ajak berbuka sama sama dengan dia. hahaha, buat malu jer, dahla time dekat biz mall pulak tu. Mohon tahun ni lebih tabah yer zulaikha :P .

Persamaan puasa tahun lepas dengan tahun ni?

ermm bulan puasa tahun lepas i single tahun …

Period/Haid Lewat 3 Minggu

Assalamualaikum and hye..

Hari ni aku nak kongsi sikit pasal kes aku lewat period / haid dekat 3 minggu hari tu. Firstly nak habaq awai awai yang ceq bukan pregnant hokayyy... kahwin pun dak lagi.

Kebiasaannya memang haid aku alhamdulillah normal. sebulan sekali. kiraan datang haid pun aku hafal dah (1 minggu datang haid, 3 minggu free. And repeat) walaupun aku selalu lupa bila tarikh first datang and habis tu. (Penting untuk ingat sebab bila pergi check, pregnant apa semua doktor akan tanya)

But peliksssnyer bila untuk bulan april hari tu haid tu nak take a rest lak. Bayangkan dekat 3 minggu tak datang datang period lagi. Last habis haid 25/3 tapi sampai 2/5 tak keluar keluar. Siapa tak cuak camtu and dah pikir bukan bukan dah such as  cyst, monopause (tetiba jer padahal baru 21), urat putus ke or so on. Bila dah cuak tahap gaban mula lah google sana sini and berlambak lambak cerita pasal pregnancy. uishh apakah? haha, salah topik ni. Aku tak pregnant la.

But alhamdulillah 3/5 tu dia…

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Image
Assalamualaikum and Hye...

Firstly, hakak nak ucap salam Ramadhan Al-Mubarak bagi Ramadhan yang kunjung tiba in a few days. Eh, esok last dah. Haa makan puas puas. Yang perempuan tu dah habis ganti ke belum puasa tahun lepas? tak habis ganti silalah bayar fidyah nanti :P .



Sebab dah nak masuk ramadhan maka aku tengok macam ramai jer promote biskut biskut raya. Sekali pandang macam sedap, Dua kali pandang okay dah tau memang sedap pun untuk dikunyah depan TV and bukannya untuk dibuat biskut raya.. heee. Sebab tu mak tak bagi aku buat kuih raya awal awal. Kalau boleh 2 3 hari nak raya baru dia bagi buat. Tu pun lepas buat kena cepat cepat sorok dalam almari. kalau tak, tak beraya la biskut raya tu.

So haritu aku try satu Resepi Biskkut Coklat ni and resepi biskut tu memang rangup and sedap dikunyah. (eh, cam pelik jer. apa apa jer la. hakak tak reti nak ulas and komen pasal makanan ni.. hehe)

Tanpa membuang masa resepi Biskut Coklat Rangup ialah :-

Bahan-bahan :

250g Mentega  (hari tu ak…

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D